Ball State University, East Mall Master Plan

A master plan that envisions an iconic campus open space, establishes a circulation hierarchy, and unifies disparate spaces within the campus core.


Client:

Ball State University

Project Size:

Location:

Muncie, IN

Team:

Completed:

Services:

Urban Design, Landscape Architecture

In Association With:

Awards:

Photography:

Ball State University commissioned us to prepare a master plan for a new East Mall. The plan unifies fragmented spaces between buildings and organizes less-than-desirable pedestrian and vehicular routes. It also establishes a stronger connection between the academic and residential core of campus and the restaurants and shops in the Village.

The plan includes the separation of pedestrian, bicycle, and vehicular systems that link student gathering spaces and activity destinations. The reordered circulation system reconfigures the Martin Street corridor, integrates the Muncie Arts & Culture Trail, and creates drop-off areas that accommodate larger vehicles. By establishing a circulation hierarchy, service traffic is reduced, and the campus core becomes more hospitable environment for students.

No items found.

The plan also calls for improved gathering and queuing space along Riverside Avenue. The space will feature artwork and sitting gardens, and complement the addition to Emens Auditorium’s south facade. A commons space adjacent to Bracken Library was designed with student activity in mind, and serves as a pedestrian bridge between the East Mall and University Green.

The re-imagined East Mall will also feature a dedicated bicycle facility and performance stage, and will implement earth-kind technologies for storm water and capture, as well as lighting and sound systems.

Learn More

Next Project

Heading

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.